nederland
Het landschap van Nederland.
Hoi ik ben Maite en ik woon in Diemen, dat licht vlakbij Amsterdam
Het landschap van Nederland lijkt op het eerste gezicht best saai, maar eigenlijk is het een heel bijzonder landschap. Vooral de grond is erg bond.
Ik ben wel eens heel Nederland doorgereisd en heb verschillende landschappen gezien: kleilandschappen, veenlandschappen, zandlandschappen en zelfs nog lösslandschappen(in Zuid-Limburg). Zoals je op de kaart hieronder kan zien is er alleen in Zuid-Limburg een lösslandschap. Het landschap van Zuid-Limburg lijkt helemaal niet op het landschap van Nederland, Zuid-Limburg ligt namelijk erg hoog vergeleken de rest van Nederland. Dat kennen we niet van Nederland omdat heel Nederland een laagvlakte is en dan Zuid-Limburg opeens heuvelig is en best hoog ligt.
(Zuid)Limburg
In Limburg kan je veel grondsoorten vinden die je in de rest van Nederland niet kan vinden.
Löss is er daar 1 van, löss is iets groter dan klei en kleiner dan zand. Omdat er in de periode na de Saale-ijstijd heel veel Noorderwind over Nederland heen ging die het löss verder blies naar Limburg en in de rest van Nederland dekzand heeft neergelegd komt het alleen maar in Zuid-Limburg voor. Onder het löss liggen allemaal oude gesteenten die hier heen zijn gekomen met de ijstijd, dat noemt men zwerfgesteente. Er is nog een gesteente die je in Nederland alleen in Limburg kan vinden: mergel. Mergel is een soort kalksteen, dat zijn samengeperste schelpjes en fossielen.
Grondsoorten
Ik had jullie al verteld dat er in Nederland veel grondsoorten zijn:
Zand is een hoop piepkleine steentjes bij elkaar, het water loopt er dus ook gewoon doorheen.
Klei is microscopisch klein zand, maar doordat het zo klein is blijft het water er tussen zitten en infiltreert het heel langzaam.
Veen neemt het water ook erg op dat komt doordat het allemaal afgestorven, verrotte planten zijn die in elkaar zijn gedrukt en vervolgens een sponzige, natte grondsoort hebben gevormd.
Nederland en bergen/heuvels
Nederland heeft geen bergen omdat het midden op een aardplaat ligt, dus kunnen er hier geen aardplaten botsen en bergen vormen. Wat we wel hebben zijn stuwwallen dat zijn door gletsjers opgehoopte zand heuvels, gletsjers zijn hele hoge en grote ijsmassa’s die zich langzaam voortbewegen. Je vind stuwwallen vooral in het midden en noordoosten van Nederland. De Utrechtse Heuvelrug is een goed voorbeeld.
Voordelen en nadelen van de platte vlaktes:
Enerzijds is het wel fijn dat Nederland zo plat is, want dan hoef je niet de berg op te fietsen als je naar school gaat of ergens anders naartoe gaat. Anderzijds is het wel jammer dat je niet kunt wandelen in de bergen en in de winter niet kunt skiën. Ik vind het wel bijzonder om alle verschillende soorten grond te zien.
Maak jouw eigen website met JouwWeb